Walnut blasting

Walnut blasting is een techniek die gebruikt wordt om de inlaatkanalen schoon te blazen. Bij directe injectie motoren is dit nodig omdat de oliedampen van de carter ventilatie gerecirculeerd worden terug het inlaat kanaal in, zonder dat benzine het kanaal reinigt. Na verloop van tijd slibben de kanalen dicht.

Als een inlaatkanaal deels verstopt zit met deze vervuiling krijgt de motor niet meer de hoeveelheid lucht die vereist is. Dit heeft een aantal nadelige gevolgen voor de motor:

  • Gereduceerd motorvermogen
  • Onregelmatig stationair draaien van de motor, vooral bij koude start
  • Verminderde reactie op het gas
  • Hoger brandstofverbruik dan standaard

De aangekoekte koolstofdelen worden met walnootgranulaat verwijderd. Dit materiaal is hard genoeg om mee te stralen maar macht genoeg om de kleppen en het inlaatkanaal niet te beschadigen.

Stap 1 – Diagnose

Vervuiling van een inlaat is vaak niet uit te lezen met de diagnose apparatuur. Daarom kijken wij naar de brandstof-lucht verhouding om te zien of de motor genoeg lucht krijgt. Als de motor een foutcode geeft op de brandstof-lucht verhouding duidt dat vaak op extreme vervuiling.

Stap 2 – Demontage

Vervolgens worden alle benodigde onderdelen gemonteerd om vrije toegang te krijgen op de inlaat. Zo krijgen we goed te zien hoe de inlaatkanalen vervuild zijn.

Stap 3 – Reinigen

Allereerst wordt er voor gezorgd dat de inlaatkleppen van de betreffende cilinder dicht staan. Daarna wordt grove vervuiling voorzichtig met speciaal gereedschap verwijderd.

Stap 4 – Stralen

Tijd om te stralen! Nu kunnen de kleppen en het inlaatkanaal goed schoongemaakt worden. Pas als de kleppen en het kanaal helemaal schoon zijn gaan we verder naar het volgende inlaatkanaal.

Stap 5 – Montage

Wanneer alle inlaatkanalen en kleppen gereinigd zijn monteren we alles weer terug en worden de pakkingen gecontroleerd. De pakkingen worden vervangen als dat nodig blijkt.

Stap 6 – Testrit

Ten slotte volgt een testrit om te controleren of de auto naar behoren functioneert.

Gedurende het hele proces maken wij foto’s zodat u kunt zien wat het stralen van de inlaat heeft opgeleverd.