VANOS revisie

Het VANOS systeem regelt de variabele nokkenastiming van de motor. Hierdoor heeft de motor meer koppel bij lagere toerentallen en meer vermogen hoog in de toeren. Er zijn twee typen VANOS. De enkele versie bedient alleen de inlaatnokkenas en is geleverd op BMW M modellen tot 1995, op reguliere BMW modellen tot 1998. Het dubbele systeem regelt zowel de inlaatnokkenas als de uitlaatnokkenas en is geleverd vanaf 1995 op de BMW M modellen, vanaf 1998 op de reguliere BMW modellen.

VANOS problemen
Het systeem werkt met oliedruk om de nokkenassen te kunnen verstellen. In het systeem zitten één of twee zuigertjes die een kant op bewegen als de nokkenas versteld moet worden. De zuigers hebben rubberen ringetjes om te voorkomen dat er drukverlies optreedt. Na verloop van tijd zijn de originele BMW o-ringen aangetast door de hitte van de motor en de olie. Hierdoor verharden ze en dichten niet meer goed af. Bij revisie worden de o-ringen vervangen voor o-ringen van ander materiaal met een langere levensduur.

De zuigertjes die de nokkenassen verstellen draaien met de nokkenassen mee. Om dit soepel te kunnen laten draaien zitten er lagers in het systeem. De lagers kunnen na verloop van tijd speling ontwikkelen. Het ratelende geluid dat hier bij vrij komt noemt men de “VANOS rattle”. Wij meten de axiale speling van deze lagers en vervangen ze als dit nodig blijkt te zijn.

BMW motoren met VANOS

S50

E36 M3 3.0
E36 M3 3.2
Z3M

S54

E46 M3
Z3M
Z4M

S62

E39 M5
Z8

Revisie

Het reviseren van het VANOS systeem omvat de volgende werkzaamheden:

  • Montage & demontage
  • Vervangen van alle o-ringen + olierestrictor o-ringen + olieregulator o-ringen + pakkingplaat o-ringen
  • Installeren verbeterde hogedruk oliepompschijf met correcte tolerantie. (OEM te hoge tolerantie, waardoor de nokkenas-meenemers kapot kunnen slaan)
  • Opnieuw uitshimmen van de “splined shaft” lagers naar juiste specificatie (anti-rattle)
  • Vervangen inbusbouten van de nokkenassen voor geüpdatete torx-bouten (BMW update i.v.m. loslopen)
  • Vervangen van de diafragma veren voor S62 veren

Optioneel kunt u kiezen voor:

  • het vervangen van de bovenste ketting geleider
  • Solenoid-pack update ter voorkoming of reparatie losgetrilde soldeerverbindingen
  • polijsten van de VANOS unit

Het reviseren van los aan te leveren VANOS systemen is ook mogelijk, neem contact met ons op voor de prijzen!