’00 BMW E39 M5

’00 BMW E39 M5

Ondertussen heb ik nog even gekeken en toch nog wel aardig wat beelden kunnen vinden van de M5 vanos revisie en wat andere dingetjes, leuk om ook maar meteen even hier te delen;

Mijn M5 liep opzich mooi maar klonk echt als een diesel bij stationair, vrij bekend probleem voor de S62 (puur veroorzaakt door vanos) waar BMW allemaal lapmiddelen op bedacht (naar aanleiding van klachten van klanten) maar pas echt fatsoenlijk oploste met sterkere diafragmaveren in 09-2001. Een onderdeel van deze revisie zal dus ook het upgraden van de diafragmaveren zijn. Eigenlijk alle S62’s pre 09-2001 zonder deze upgrade klinken dus als een diesel bij stationair, en dat is eigenlijk doodzonde want met de upgrade loopt de motor echt muisstil. Helaas is het een flinke klus en word het vaak niet gedaan ivm de kosten (met arbeid ong 2500e) 

In ieder geval, leuke klus dus beginnen maar;
Afbeelding
(vergezeld door een ander bmw freak, ook leuk ding, E28 met M52B28)

Afbeelding

Luchtfilters en luchtmassameters eraf;
Afbeelding

Daar zijn ze dan, de dubbele units. Letterlijk S54 maal 2
Afbeelding

Vervolgens komt er een heel gaaf stukje engineering tevoorschijn met het afhalen van de airbox kap;
Afbeelding

Afbeelding

De afdichting van deze box is overigens heel belangrijk voor mooie motorloop, zijn veel plekken waar het mis kan gaan en de complete airbox zit achter de luchtmassameters. Elk lek hier verstoort dus een mooi motorloop..

Helaas beetje weinig foto’s dus ineens een vrij grote stap, hier inmiddels de beide kleppendeksels eraf en eerste unit los:
Afbeelding

Oliehuishouding van de Vanos met beide solenoid packs. In het midden de accumulator, in dit geval eentje met een elektronische klep. Dit was een van de lapmiddelen van BMW die werd geplaatst bij klantklachten over de startup rattle (die overigens geen kwaad kon). Zal er zo meer over vertellen.
Afbeelding

Beide units los, blijft toch wel echt een machtige machine zo die S62;
Afbeelding

Afbeelding

De vanos units zelf:
Afbeelding

Blijkbaar is de vanos gedeelde tech met Rolls Royce, altijd cool om te zien dat er Rolls parts op je auto zitten :mrgreen: 
Afbeelding

1 van de twee oliepompschijven, in tegenstelling tot de S54 is het gat hier wel goed getolereerd met de meenemer en heeft dus geen last van uitslaan. Deze ziet er dan ook nog prima uit.
Afbeelding

Dan begint het gepriegel met alle o-ringen vervangen. Behoorlijk wat werk, vrij secuur allemaal. Alles bij elkaar bijna 60 stuks dacht ik:
Afbeelding

Uiteraard meteen de boel polijsten tot de vingers er zeer van doen (nog een paar dagen last van gehad :mrgreen: )
Afbeelding

Begint ergens op te lijken
Afbeelding

Na het vervangen van de O-ringen zijn de Vanos units zelf eigenlijk klaar, maar dan begint eigenlijk pas het belangrijke werk, het vervangen van de diafragmaveren en het aanpassen van de lagerspeling op de splined shafts. Op dit punt wordt het dus wat interessanter aangezien hiervoor de timing los moet. In tegenstelling tot de S54 moeten bij de S62 ook beide bovenste timingcovers los om de vanos koppelingen los te kunnen krijgen, aardig klusje want de bouten zijn erg lastig bereikbaar. Daarnaast zitten de timing covers op de koppakkingen dus het moet ook secuur gebeuren omdat je die uiteraard niet wilt beschadigen.

Timing cover eraf na een hoop gepriegel, nu goede toegang tot de koppelingen. (in het midden de splined shafts)
Afbeelding

Gapende gat van de distributie goed afdekken, je wilt eeeecht net dat daar wat invalt
Afbeelding

units eraf:
Afbeelding

Afbeelding

Hier geupgrade en oude diafragmaveer tegen elkaar, goed te zien dat er een significant verschil zit in dikte. Wat de diaframaveer doet is eigenlijk weerstand opbouwen voor de nokkenas verdraaiing om te voorkomen dat deze gaat rammelen. De distributie en nokkenas zijn met elkaar verbonden door de splined shafts, die de vanos naar binnen en buiten duwt dmv hydraulische druk (+-100bar, opgewekt door eigen oliepompschijf) Omdat de splined shafts een gedraaide shaft hebben in het distibutietandwiel/koppeling (wel recht in de nokkenas) verdraaid het tandwiel tenopzichte van de nokkenas als hij in of uitgeschoven wordt. Echter zonder voorspanning zou dit door spelingen en vrij scherpe nokkenassen verschrikkelijk gaan rammelen. Dat is dus ook precies wat er gebeurd met te slappe diafragmaveren.
Afbeelding

De splined shafts zijn uiteraard gelagerd, anders zouden de keeringen van de Vanos binnen notime versleten zijn. Deze lagers hebben echter ook vaak behoorlijke axiale speling, wat ook weer rammelen kan veroorzaken. Hiervoor is de “anti rattle kit” waarmee de axiale speling terug gebracht kan worden naar normalere waardes. In dit geval ging ik van 0,1mm axiale speling naar bijna nul. Hierbij moet je natuurlijk niet helemaal terug naar nul willen omdat je ook nog wat ruimte wilt houden voor thermische uitzetting..

Afbeelding

Ziet er verder allemaal nog prima uit
Afbeelding

Meteen maar nieuwe kettingspanner erin. Voor zover het gaat de distributiegeleiders ook gecheckt, niks geks aan kunnen zien.
Afbeelding

Op de foto hieronder is de “geupdate” Vanos accumulator te zien. Een accumulator zit er altijd op, functioneert normaal gesproken als een soort drukvat voor de Vanos (compresseert stikstof met de oliedruk) die extra oliedruk kan leveren op momenten dat de Vanos oliepompen net even tekort schieten. De update aan deze accumulator is een elektronische klep die de accumulator afsluit van de Vanos bij het uitzetten van de motor. Waar hij normaal dus langzaam zijn druk zal verliezen houd deze de druk vast. Als het contact dan weer aan wordt gezet wordt de Vanos van druk voorzien voordat de motor gestart wordt. Hiermee wordt enigsinds de “startup rattle” voorkomen, iets waar in de beginjaren heel erg veel klachten over waren. Het kan geen kwaad maar het klinkt anders echt als een bak met knikkers de eerst paar seconden. Gelukkig is dat met de diafragma upgrade sowiezo allemaal verleden tijd.

Afbeelding

Eindelijk alles er weer op, timing covers gemonteerd, Vanos weer erop, timing weer gezet. Echt een bak werk. Heerlijk met die glimmende units er weer op, absoluut de pijnlijke vingers waard :mrgreen: 
Afbeelding

Meteen de bobine covers ff beetje opfrissen nu ze toch los liggen;
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En toen hield mijn Vanos fotoboek op :mrgreen: In ieder geval, serieus veel werk maar erg leuk om te doen en wauw wat een verschil.. Je hoort nu echt alleen nog maar de injectoren. Goed luisteren of die loopt als je er voor staat, heb al verschillende mensen gehad die nog nooit een S62 zo mooi hadden horen lopen haha.

Alweer tijdje geleden maar verder nog wat ander onderhoud gedaan, o.a. de visco koppeling. Deze begon vast te zitten en dat is potentieel nogal gevaarlijk aangezien het risico bestaat dat je bij hoge toeren bladen van je fan kan verliezen. Die is niet gemaakt om met hetzelfde toerental als de motor te draaien.. Gelukkig een easy fix
Afbeelding

Beide wiellagers voor vervangen. Eerst de een, toen ging een week later toch de andere.. Liever geen imitatie hierop bij zulke potente auto’s dus maar lekker origineel. Deed wel even zeer met 500e voor twee simpele wiellagers..

Afbeelding

Meteen de reactiearmrubbers maar vervangen, simpel klusje en slijten vrij snel. Met een beetje sop wordt alles onder de auto als nieuw, dit is duidelijk geen buitenslaper en pekelbak geweest :D 
Afbeelding

En hoewel het niet echt nodig leek auto ook nog gepoetst, toch nog mooi resultaat kunnen behalen!
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Blijft toch wel een ultra coole machine zo :)
Afbeelding

Tot zover voor nu, waren wel weer genoeg fototjes denk ik zo :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *